DEN STORE SAMTALEN OM MAT OG MATBEREDSKAP I NORD

Kommunal - og distriktsminister Bjørnar Skjæran om hvorfor arbeidet til LoVe Food er så viktig for matberedskapen i nord.

Krise eller kontroll - Status Norge 2025

Bolken berørte også sentrale spørsmål knyttet til politikk, EU og markedsregulering, og vi stilte spørsmålet: Var dagens matsystemer tilpasset framtidas matsikkerhet?


Kort sagt: Fesk og potedes møtte globalisering, forsvar og politikk – og vi letet etter svar på hvordan Norge, nord og LoVe kunne stå sterkere i møte med framtidige kriser.

Arne Bardalen, NIBIO om de lange linjene innen matberedskap i Norge.
Bent Dreyer, forskningssjef i Nofima om sjømatens rolle i matberedskap.
Ola Hedstein, RethinkFood om hvordan vi må begynne å tenke nytt på våre matsystemer.
Anders Nordstad, siviløkonom og matblogger knuste myter om landbruk og matsystemene våre.

Konferansier Caroline Meier i samtale med Bent Dreyer (Nofima), Anders Nordstad, Ole Hedstein i ReThink Food, og Arne Bardalen fra Nibio. (foto: Katvin Media)

Prosjekteier Knut Åland, Mariell Bull og Bjørg-Elin Kärn fra LoVe Food (foto: Katvin Media)

Mat på bordet, i både storm og stilla!

Etter å ha diskutert utfordringsbildet, rettet vi blikket mot mulige løsninger og eksempler til inspirasjon. Hvordan kan vi styrke matsikkerheten gjennom samarbeid, innovasjon og bedre utnyttelse av ressursene vi allerede har?

Hvordan kunne vi styrke matsikkerheten gjennom samarbeid, innovasjon og bedre utnyttelse av ressursene vi allerede hadde?


Gjennom presentasjoner og samtaler fikk vi høre om erfaringer og initiativ som pekte fremover:


Bedriftsnettverket LoVe Food delte sine erfaringer og invitere til samtale om lokale utfordringer og muligheter.


Satsningen "Kortreist Mat i Osloregionen" arbeidet med forutsetningene for å lykkes med økt andel regional mat i offentlige kjøkken, med fokus på hele verdikjeden og langsiktig tenking ved Kristoffer Torheim - podkastvert i Takk for maten, foredragsholder og prosjektleder i “Kortreist mat i Osloregionen”.


Luftforsvarets prosjekt "Bærekraft og beredskap" arbeidet med mulighetsrommet til forsvaret når det kom til lokale innkjøp, og hvordan lokale matsystemer ville styrke beredskapen ved forsvarskoordinator Pål Talmo - Han har tre års teknisk utdanning fra Kjevik, maskiningeniørutdanning fra Bergens Ingeniørhøgskole, Luftkrigsskolen, Forsvarets stabsskole og Forsvarets høgskole. Talmo har blant annet vært skvadronsjef, gruppesjef og basesjef ved Ørland Hovedflystasjon, jobbet for Forsvarets Logistikkorganisasjon i USA og i Norge, og ved Luftkrigsskolen i Trondheim.


Fra fjord til fjøs – strategisk kommunikasjon om norsk matsikkerhet handlet om hvordan vi sammen kunne løfte fortellingene om norsk matproduksjon, fra fjord til fjøs, slik at matens rolle i beredskapen når frem til de som har makt til å endre vilkårene - ved kommunikasjonsrådgiver Eskild Johansen i FHF (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering).

Konferansier Caroline Meier i dialog med Ola Hedstein i Rethink Food, forsvarskoordinator Pål Talmo og prosjektleder i “Kortreist mat i Osloregionen”, Kristoffer Torheim. (foto: Katvin Media)

Klar, ferdig, matberedskap!

Hvordan omsetter vi ambisjoner til ansvar – og ansvar til handling?

I denne bolken rettet vi blikket mot forvaltning og samfunnsaktører med nøkkelroller i matsikkerheten. Hva gjøres lokalt og regionalt for å styrke matberedskapen – og hva gjenstår?

Gjennom innlegg og paneldebatt ble deltakerne utfordret til å tydeliggjøre både hvem som har ansvar, hvordan vi samarbeider, og hva som faktisk må gjøres – nå.

Statssekretær Usman Ahmad Mushtaq i HOD:

Etter konferansen arrangerte vi festmiddag på Hattvika Lodge for å vise kvaliteten og mangfoldet hos våre medlemmer i bedriftsnettverket:

Maret Ravdna Buljo v/Boazovàzzi, Lødingen
Siv-Hilde Lillehaug v/Restaurant Lofotmat, Henningsvær
Ringo Haupt v/Ekspedisjonen, Nyksund
Halvar Ellingsen v/Kvitnes Gård, Hadsel.
Simon Liestøl Idsø v/FANGST, Ballstad
Elijah Holland, Holmen Lofoten, Sørvågen